Yogiman

Tijdens een bezoek aan een Indische markt viel mijn oog op de Yogiman (Weeping Buddha) hanger. De Yogiman, ook wel Orang (=mens) Malu (=bescheiden) genoemd, vindt zijn oorsprong in Azië en stelt een in zichzelf gekeerde man voor die huilt om het leed van de wereld. Ondanks dit leed is de Yogiman gelukkig in hart en ziel en heeft hij vrede met zichzelf gevonden. Een belangrijk gegeven, want het is juist belangrijk om rechtop te blijven staan als de variabele bewegen. Jijzelf en niemand anders dient de vaste kracht in jouw leven te zijn, je bent de basis om op te bouwen. Met dit in gedachten ben ik aan de slag gegaan met een persoonlijk ontwerp, bestaande uit enkel natuurlijke materialen. De uit hout gesneden hanger is aangevuld met twee zaadsoorten en gelijkwaardige houten ronde kralen. Alle onderdelen zijn geregen op katoen. Het is een persoonlijk bezit geworden en de hanger biedt, net als het leven, diverse perspectieven. Van bovenaf heeft de Yogiman vormen van een menselijk hart dat staat voor energie. De zijkant toont vormen van een foetus; een nieuw leven, puurheid en reinheid. Tot slot laat de bovenzijde van de hanger een lachend gezicht zien; de innerlijke tevredenheid. Al deze perspectieven sluiten mooi aan bij het feit dat het leven, de mens, niet te definiëren is aan de hand van één enkel gegeven. Door aandacht in te zetten krijgt alles meer perspectief; jouw doelen, vriendschappen, oordelen, gebeurtenissen en de toekomst.

• Totale hanglengte ketting incl. hanger: 40 cm.
• Privécollectie